Utsjoen elokuvateatteri avasi hurjalla yleisömenestyksellä

Utsjoen elokuvateatterin toiminta käynnistyi Saamelaisveri-elokuvan ensi-illalla perjantaina 29.9. Ensi-iltaviikonloppuna 30-paikkainen teatteri houkutteli katsojia läheltä ja kaukaa – viikonlopun aikana kävijöitä oli 110 ja ensimmäisen lisänäytöksen jälkeen kävijämäärä nousi 128 katsojaan!
Elokuvateatteri aloitti toimintansa Áilegas-keskuksen eteläisessä talossa. Utsjoen kunnan kulttuuritoimi sai Suomen elokuvasäätiöltä laitehankintatukea elokuvatoiminnan käynnistämistä varten.

– Elokuvateatteri on rakennettu saliin, joka oli talon alkuaikoina 1930-luvulla tyttöjen makuusalina. Oli hienoa avata elokuvatoiminta juuri Saamelaisveri-elokuvalla. Tähän tähtäsimme koko vuoden ja kyllähän se hienolta tuntuu nähdä työn jälki käytännössä: saimme ihmisille välitettyä sen kokemuksen, jonka olimme suunnitelleetkin, kertoo Áilegas-keskusta koordinoiva projektityöntekijä Outi Laiti

Myös kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Tuija Guttorm on tyytyväinen elokuvateatterin vastaanottoon.

– Ajatus elokuvateatteritoiminnan jatkamisesta on ollut olemassa siitä asti, kun toiminta elokuvien digitalisoitumisen myötä jouduttiin laittamaan tauolle. Maailma on kuitenkin muuttunut, ja elokuvatoiminta kilpailee yhä enemmän muiden medioiden ja ajankäyttötapojen kanssa. Uskomme kuitenkin, että juuri nimenomaan saamelainen elokuva on meidän valttikorttimme, koska muut mediat tarjoavat hyvin vähän saamelaista sisältöä. Saamelaisveri-elokuvan menestyksekäs ensi-iltaviikonloppu kertoo juurikin siitä, että näyttämällä saamelaisia elokuvia vastaamme sekä kysyntään että edistämme kielen ja kulttuurin kehittymistä.

Elokuvateatterin laitteet täyttävät viralliset Digital Cinema-standardit 5.1 tilaäänellä– teatterissa on viisi kaiutinta sekä matalien taajuuksien kaiutin. Áilegas-keskuksen sali on akustiikaltaan kuin tehty elokuvien toistamiseen. Yleisössä ollut elokuvateatteriharrastaja antoi hyvin positiivista palautetta elokuvateatteri äänentoistosta yli tuhannen elokuvateatterin kokemuksella.

Elokuvateatterin tuleva ohjelmisto sekä lipunmyynti löytyvät Áilegas-keskuksen internetsivuilta. Ohjelmistoa lisätään sitä mukaa kun elokuvien esityspäivämäärät varmistuvat ja lipunmyynti voidaan avata. Lippuja voi ostaa erillisen Julius-varausjärjestelmän kautta ja samalla valita paikan katsomosta. Tällä hetkellä lipunmyyntijärjestelmän toiminnassa on vielä puutteita – maksetusta lipusta ei tule vahvistustekstiviestiä. Vikaa kuitenkin korjataan. Paikkavaraus tulee näkyville järjestelmään, joten saapumisen yhteydessä paikkalipun saa vielä toistaiseksi ovelta. Katsomo ei ole toistaiseksi nouseva, mutta mahdollisuutta selvitellään. Sali tulee myöhemmässä vaiheessa myös saamaan elokuvateatterimaisen ilmeen.

Elokuvateatterin oheistuotteiden myynnistä on vastannut Utsjokisuun kyläyhdistys omana palvelunaan.

Tästä eteenpäin kehitys jatkuu sekä saamelaisen elokuvan näyttämönä, että elokuvateatterina. Luvassa tälle vuodelle on ainakin pohjoissaamenkielinen Muumien taikatalvi. Lisäksi esitykseen tulevat Napapiirin sankarit 3, Yösyöttö, Tuntematon sotilas sekä Star Wars: The Last Jedi samassa ensi-iltarytmissä muiden teattereiden kanssa. Elokuvateatterin tulevaisuudensuunnitelmissa on ainakin elokuvakerho, omien elokuvien tuottaminen, teemaelokuvaillat, maailman oopperaa tai muita konsertteja suoratoistona… Toivokaa rohkeasti ja antakaa toiminnasta palautetta, pyrimme aina resurssien puitteissa vastaamaan juuri yleisön toiveisiin. Tämä on monelle meistä sydämenasia, koska elävän kuvan taika on digitaaliajan myllerryksessä yhä olemassa.
Tervetuloa elokuviin!

Lisätiedot:

Tuija Guttorm
Kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja
tuija.guttorm@utsjoki.fi
040 181 0260

Tilaan liittyvät kyselyt:
Outi Laiti
Áilegas-keskus
outi.laiti@utsjoki.fi
040 667 2229