SuomiMies seikkailee -tapahtuma saapuu Utsjoelle ja Inariin

KKI-kuva SuomiMies seikkailee -teemalla. Kuva: KKI-ohjelma/ Studio Juha Sorri

Matalan kynnyksen terveysliikuntatapahtuma SuomiMies seikkailee saapuu Utsjoelle ja Inariin. SuomiMies seikkailee on vuonna 2007 aloitettu valtakunnallinen konsepti, jonka ensisijaisena tavoitteena on kannustaa ja innostaa työikäisiä terveellisen ja liikunnallisen elämäntavan pariin. Lapissa konseptia on toteutettu aktiivisesti vuodesta 2013 lähtien. Utsjoella tapahtuma on ensimmäistä ja Inarissa neljättä kertaa.
18–64-vuotiaille suunnattu SuomiMies seikkailee järjestetään Utsjoen Áilegas-keskuksessa keskiviikkona 27.9. klo 14–19 ja Ivalon Urheilutalolla torstaina 28.9. klo 14–19. Nimestään huolimatta SuomiMies toivottaa lämpimästi tervetulleiksi myös naiset!

Tapahtuma kannustaa kaikkia työikäisiä pitämään huolta jaksamisestaan!
SuomiMies seikkailee -tapahtumissa testataan ilmaiseksi, hikoilematta ja hengästymättä kehonkoostumus, puristusvoima sekä kestävyyskunto.
Tapahtumissa kannustetaan työikäisiä kiinnittämään huomiota omaan arkeen ja erityisesti työssä ja vapaa-ajalla jaksamiseen. Tutkimusten mukaan hyvä fyysinen kunto auttaa selviämään paitsi työn fyysisestä myös psyykkisestä rasituksesta. Vastaavasti alentunut kunto – erityisesti kestävyyskunto – on yhteydessä koetun uupumuksen lisääntymiseen. Terveyden ja työkyvyn ylläpitämiseksi ei tarvita urheilullisia urotekoja. Jo säännöllinen liikunta ja päivittäinen arkiaktiivisuus riittävät pitämään työkyvyn ja kunnon sellaisella tasolla, että virtaa riittää niin töissä kuin vapaa-ajalla.
Tapahtumat on suunniteltu iltapäivätapahtumiksi, jotta mahdollisimman moni työssäkäyvä pääsisi paikalle. Työnantaja voi tukea ja kannustaa henkilöstön liikunnallista elämäntapaa mahdollistamalla tapahtumassa käynti työajalla. Tapahtumissa on myös mahdollista tilata maksuton työyhteisökohtainen raportti, josta näkee henkilöstön tilanteen kokonaisuutena. Työyhteisöraportti on mahdollinen, kun mittauksissa käy samasta työyhteisöstä 13 henkilöä.
Yleisesti työnantajat voivat lisätä henkilöstön arkiaktiivisuutta esimerkiksi kannustamalla työmatkojen kulkemista ainakin osittain kävellen tai pyöräillen autoilun sijaan sekä järjestämällä henkilökunnalle koulutusta, jossa opastetaan tauottamaan työpäivää esimerkiksi taukojumpilla.

Mittauksista mukaan henkilökohtainen yhteenvetoraportti
Kun terveyskuntotestit on käyty, jokaiselle osallistujalle tehdään henkilökohtainen yhteenvetoraportti, josta näkee oman tilanteen kokonaiskuvan. Lisäksi tulosten tulkintaan on mahdollista saada apua terveysliikunnan ammattilaiselta. Terveyskunnon mittaukset vievät kaiken kaikkiaan noin 30 minuuttia/hlö. Paikalle ei kuitenkaan kannata tulla kiireessä, sillä testipisteisiin voi joutua jonottamaan. Mittaukset eivät hikoiluta eikä hengästytä, joten paikalle voi tulla tavallisissa vaatteissa. Ainoastaan kehonkoostumusmittaus vaatii pientä valmistautumista: se tehdään avojaloin, joten aamulla kannattaa jättää sukkahousut pukematta ja laittaa sen sijaan helposti riisuttavat sukat jalkaan.
*Utsjoella Àilegas-keskuksessa kahvitarjoilu tapahtumaan osallistuville
SuomiMies seikkailee -tapahtumien toteutuksesta vastaavat alueellinen liikuntajärjestö Lapin Liikunta ry sekä Utsjoen vapaa-aikatoimi ja Inarin liikuntatoimi. SuomiMies seikkailee -konseptista vastaa Kunnossa kaiken ikää -ohjelma.
Tapahtumiin on vapaa pääsy – tervetuloa mukaan!

Lisätiedot sekä kuvamateriaali:
Lapin Liikunta ry
Terveysliikunnan kehittäjä Elina Ahokas
p. 040 8329 321, elina.ahokas@lapinliikunta.fi
SuomiMies seikkailee -kotisivut www.suomimies.fi