Elokuvateatteri Davvenásti Info

Ohjelmistoa pyritään kehittämään saamelaiskulttuuri huomioiden – trailereiden sijaan saatamme näyttää esimerkiksi saamelaisia lyhytelokuvia. Elokuvista saa myös esittää toiveita, otamme ohjelmistoon toiveet aina mahdollisuuksien mukaan kuitenkin niin, että monipuolisuus tarjonnassa säilyy. Toiveita voi esittää sähköpostitse (outi.laiti@utsjoki.fi). Järjestämme tarvittaessa myös yksityisnäytöksiä esimerkiksi yrityksille. Näytökset ja toiveet tulee esittää hyvissä ajoin, mielellään ainakin kaksi viikkoa ennen toivottua esitysajankohtaa.

Huomioithan, että verkkolipunmyynti sulkeutuu tuntia ennen näytöksen alkua. Paikan päällä lipunmyynti aukeaa noin puoli tuntia ennen näytöstä ja siitä sekä oheismyynnistä vastaa Utsjokisuun koulun leirikoulutoimikunta. Paikan päällä lippuja saa vain käteisellä.

Lippujen hyvitys: Mikäli ostat lippusi ennakkoon, etkä pääse elokuvanäytökseen, voimme palauttaa Julius-tunnuksillesi mahdollisuuden varata paikka johonkin toiseen näytökseen. Tämä edellyttää perusteltua syytä sekä ilmoittamista esteestä ennen näytöksen alkua joko tekstiviestitse numeroon 040 667 2229 tai sähköpostitse osoitteeseen outi.laiti@utsjoki.fi

Teatterin äänenvoimakkuus: Elokuvateatterien äänentasot ovat aina liikaa osalle katsojista. Elokuvien ääniraidat soitetaan Suomessa usein hiljaisemmalla tasolla kuin tuotantoyhtiöt suosittelevat. Teattereissa elokuvien äänentasot säädetään niin, että puhe kuulostaa luonnolliselta. Varsinkin toimintaelokuvissa huippuäänet nousevat esityksissä välillä yli 100 desibelin. Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukaan äänen huipputasot eivät saa nousta yli 115 desibelin. Raja on sama esimerkiksi konserteissa ja yökerhoissa. Huippuäänten lisäksi sosiaali- ja terveysministeriön ohje rajoittaa elokuvissa ja muissa tilaisuuksissa niin sanottua keskiäänentasoa. Käytännössä raja tarkoittaa, että esimerkiksi neljä tuntia kestävässä tilaisuudessa saisi periaatteessa soittaa musiikkia tai pitää meteliä, jonka äänenvoimakkuus on koko ajan sata desibeliä. Elokuvien tuotantoyhtiöt antavat esittäjille omat suosituksensa siitä, millä voimakkuudella elokuvien ääniraita toistetaan. (https://yle.fi/uutiset/3-6777335 )
Davvenástin keskiäänentaso on noin 80 desibeliä ja huiput 90 desibeliä. Kuten konserteissa ja yökerhoissakin, omia kuulosuojaimia saa käyttää.

Ikärajat: Ikärajoilla pyritään suojelemaan lapsia heidän ikätasolleen haitallisina pidetyiltä sisällöiltä. Elokuvien ja televisio-ohjelmien ikärajat varoittavat lapsen kehitykselle haitallisista sisällöistä. Ne eivät ole suosituksia, eivätkä kerro mille ikäryhmälle ohjelma on suunnattu. Ikärajat perustuvat kuvaohjelmalakiin, jonka tarkoitus on suojella lapsia. Elokuvateattereiden on varmistettava, että katsojan ikä riittää elokuvan katsomiseen. Elokuvateattereissa ikärajasta voidaan joustaa kolme vuotta, mikäli lapsi on aikuisen seurassa. Jousto ei kuitenkaan koske ikärajaa 18. Jousto on tarkoitettu lapsen huoltajan harkittavaksi, eikä sitä kannata käyttää automaattisesti. Huoltajan on hyvä huomioida sekä lapsen yksilöllinen kehitys että elokuvan sisältö harkitessaan jouston käyttöä. (www.ikarajat.fi)